img
img
Yenice Mutfak Kültürünün Vegan Mutfak Kapsamında İncelenmesi   
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Nuray TÜRKER Prof. Dr. Nuray TÜRKER
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Sibel AYYILDIZ Dr. Öğr. Üyesi Sibel AYYILDIZ
Karabük Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Bu çalışma Karabük iline bağlı Yenice ilçesinin sahip olduğu yöresel mutfak kültürünün “Vegan
Mutfak” kapsamında incelenmesini amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği
bu araştırmada Yenice'de yaşayan yöre mutfağına hakim 7 kadın ile görüşme yapılmış, elde
edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma, Yenice'de tüketilen
yemeklerin vegan yiyecekler olduğunu göstermektedir. Yörede yaşayan insanların
beslenmesinde ağırlıklı olarak Isırganotu, Ebegümeci, Tatala, Ispıt otu (Kabalak) gibi otlar ile kara
lahana (mancar) gibi sebzeler ve kara bakla, mısır gibi karbonhidrat içeren aynı zamanda bitkisel
protein açısından zengin yiyecekler kullanılmaktadır. Çalışma kapsamında ayrıca, yemekler
araştırmaya katılanlar tarafından yapılmış, yazarlar tarafından standart reçeteleri oluşturulmuş
ve fotoğraflanmış, böylece yöresel yemekler kayıt altına alınmıştır. Çalışma, somut olmayan
kültürel mirasın korunması ve yöresel yemeklerin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması
bakımından önem taşımaktadır
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale
Dergi Adı Türk Turizm Araştırmaları Dergisi
Dergi ISSN 2587–0890
Dergi Tarandığı Indeksler TR DİZİN
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 06-2021
Cilt No 5
Sayı 2
Sayfalar 946 / 968
Doi Numarası 10.26677/TR1010.2021.747
Makale Linki https://www.tutad.org/index.php/tutad
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 1
Yenice Mutfak Kültürünün Vegan Mutfak Kapsamında İncelenmesi

Paylaş